Waterontharder

Waar let je op tijdens het kiezen van een waterontharder? Het vergelijken van verschillende waterontharders lijkt ingewikkelder dan het is. Wellicht ben je niet goed bekend met het product waterontharder maar je wilt natuurlijk wel de juiste keuze maken tussen de verschillende aanbieders. Hieronder een uitleg waar op te letten bij de aanschaf van een ontharder.

Waar let je op tijdens het kiezen van een waterontharder?

Zoals jullie wellicht weten hebben wij een waterontharder van Mooiwater. Ik heb hieronder een aantal zaken aangegeven waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ontharder.

Ben je na het lezen van deze blog ook overtuigd? Als je Casa Leinweber noemt tijdens je offerte aanvraag, ontvang je twee emmers zout gratis!

Heb je slechte, goede en geweldige waterontharders?

Nee, eigenlijk niet. Het verwijderen van de aanwezige kalk gebeurt bij alle (echte!) waterontharders met kunsthars. Deze piepkleine keiharde bolletjes zijn in staat kalk aan zich te binden en hard water om te zetten in zacht water via zogenaamde ionenuitwisseling.

Waar moet ik wel op letten?

Dus ontharden doen alle ontharders op dezelfde manier, net zoals koelkasten eigenlijk ook allemaal op dezelfde manier koelen. Als je een koelkast aanschaft vraag je toch ook niet af of hij wel goed koelt? Je let op hele ander dingen zoals formaat, prijs, energieverbruik en handige snufjes. Zo hoef je bij de aanschaf van een waterontharder zich echt niet af te vragen of het ontharden wel goed zal gaan. Maar wat zijn dan wél de verschillen waar je op zou moeten letten?

Waar kunt u waterontharders op vergelijken?

 

1. Prijs

Als u op internet gaat zoeken wat een waterontharder kost dan zie je dat de prijzen nogal uiteen lopen. Er zit nogal een  prijsverschil in waterontharders. Maar zijn de duurste waterontharders ook echt de beste? Om te beginnen onthardt de ene ontharder niet beter dan de andere. En dan hebben we het natuurlijk over echte waterontharders (en niet over bijvoorbeeld de magneten).

Verschil in kosten

De prijsverschillen worden verklaard door de volgende zaken:

  • Technische verschillen
  • Formaat
  • Garantievoorwaarden
  • Kwaliteit
  • Verbruikskosten

Jaarlijkse kosten

De jaarlijkse kosten zijn bij de goedkope tijdgestuurde waterontharders al gauw twee keer zo hoog (€80,- per jaar) dan bij de proportioneel tijd en volume gestuurde ontharders (€40,- per jaar). Dat heb je dus snel terugverdiend.

Verschillende formaten waterontharders

Er zijn waterontharders in diverse formaten. Van klein tot groot; ze zijn allemaal in staat om je dagelijkse waterverbruik te ontharden. Toch wordt er geadviseerd om bij een hoger verbruik, een grotere ontharder te nemen. Dit heeft vooral te maken met het gebruiksgemak. Een kleine koelkast werkt bijvoorbeeld ook goed, maar je zult vaak bij moeten vullen als je een groter huishouden hebt. Zo is het met waterontharders ook. Kleinere ontharders moeten vaker spoelen en het zout moet vaker worden bijgevuld. Een kwestie van comfort dus. Daarnaast wordt de capaciteit van een (te) kleine ontharder elke keer volledig benut en dit kan op de lange duur gevolgen hebben voor de hars.

 

Let op de garantievoorwaarden

Onze waterontharder hebben we gekocht bij Mooiwater.

Bij mooiwater hebben ze heldere garantievoorwaarden. Na twee jaar volledige fabrieksgarantie kun je optioneel een garantie- en onderhoudsabonnement afsluiten. Dit abonnement kost €48,- per jaar. Indien je gebruik maakt van dit abonnement komen ze elke twee jaar langs voor een onderhoudsbeurt en bij eventuele tussentijdse problemen komen ze deze verhelpen. Je betaalt niets voor onderdelen, voorrijkosten en arbeidstijd. De jaarlijkse kosten van het abonnement dekken dit allemaal. Helder toch? Helaas is dit niet altijd het geval. Het kan zomaar zijn dat tien jaar garantie alleen geldt voor de onderdelen. Terwijl bij calamiteiten wel de voorrijkosten en arbeidsloon betaald moeten worden. Dan gaat het aardig in de papieren lopen. Daarom adviseer ik om goed op te letten en scherp te zijn op de kleine lettertjes.

 

Kwaliteit

Onze ontharders hebben bewezen techniek en daarom kunnen wij ook twintig jaar garantie bieden. Daarnaast hebben we niet alleen de kwaliteit van het product, maar ook de dienstverlening, hoog in het vaandel staan. We krijgen zeer hoge klantenbeoordelingen en daar zijn we trots op. Als er onverhoopt toch iets aan mankeert, staan we u met raad en daad terzijde omdat we vinden dat dat zo hoort.

 

Technische verschillen tussen waterontharders

De eenvoudigste en goedkoopste ontharders zijn de tijdgestuurde waterontharders. Ze ontharden prima maar regenereren na een vast tijdsinterval, bijvoorbeeld na vijftien dagen. Als je dan bijvoorbeeld op vakantie bent gaat het spoelen gewoon door, ook al is dit niet nodig. Dus hoewel de capaciteit van de hars meestal nog lang niet benut is, gaat het systeem toch regenereren met een te hoog zoutverbruik tot gevolg. De tijdgestuurde ontharder doet dus zijn werk, is goedkoop in aanschaf maar duur in verbruik.

 

2. Verbruikskosten

De verbruikskosten van onze waterontharders bestaan uit:

Zoutverbruik. Onze ontharder is de zuinigste die er is door onze geavanceerde technieken. Voor een gemiddeld gebruik en een gemiddelde hardheid zijn de kosten slechts zo’n €30 op jaarbasis.

Stroomverbruik. Omdat onze ontharder zeer efficiënt met elektriciteit omgaan is het stroomverbruik maar €2,50 op jaarbasis.

Spoelwaterverbruik. Onze ontharder spoelt eens per anderhalf à twee weken met een waterverbruik van ongeveer 30 liter. Dus op jaarbasis is het extra verbruik slechts ongeveer 1m3.

 

3. Betrouwbaarheid/garanties

Let goed op het garantietermijn van een bedrijf. Wij hebben hier goed op gelet want het is best een grote uitgave en dan wil je wel zeker zijn dat je een lange garantie hebt.

Mooiwater biedt naast de standaard fabrieksgaranties een all-in garantie tot 20 jaar. Dan heb je gegarandeerd 20 jaar lang zorgeloos zacht water! Dit was voor ons een meerwaarde.

 

4. Slimme extra’s

Er zijn 3 zaken waarom wij voor Mooiwater.nl hebben gekozen:

  • De eerste is het signaal dat het zout bijgevuld moet worden. Het zorgt ervoor dat het enige dat je hoeft te doen (zout bijvullen) nooit vergeet.
  • Daarnaast hebben ze een volledig automatische vakantiestand die bacteriegroei voorkomt en andere opties (zoals chloreren) volledig overbodig maakt. Meer daarover lees je hier.
  • De optionele afstandsbediening die plaatsing in lastig bereikbare plekken zoals kruipruimtes mogelijk maakt.

Als je Casa Leinweber noemt tijdens je offerte aanvraag, ontvang je twee emmers zout gratis! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.